Om du ska äta på en restaurang som du aldrig ätit på tidigare, kan det vara bra att tänka på hur du ska klä dig och hur du ska bete dig innan du åker dit. Nedan hittar du mer matnyttig information om vett och etikett samt vilka klädkoder som lämpar sig för olika sammanhang.

Det kan vara svårt att veta vad du ska ha på dig när du ska på middag med ett sällskap du inte träffat tidigare eller på ett ställe du inte varit på förut. Samtidigt finns det bra knep att ta till för att undvika att vara för lite eller för mycket uppklädd. Om du vill göra det riktigt enkelt för dig, välj snygga och bekväma kläder som du både skulle kunna ha på jobbet, men som du lika enkelt kan klä upp inför en middag på kvällen. Ett exempel på hur du klär upp en sådan klädsel är med hjälp av accessoarer, exempelvis med ett halsband från Efva Attling eller liknande smycke.

Klädkoder för restaurangbesök

Group,Of,Happy,Friends,Having,Breakfast,In,The,RestaurantI de allra flesta fall behöver du inte vara orolig för att klä upp dig för mycket om du ska på restaurang. Generellt gäller regeln att det är bättre att vara för uppklädd än för lite.
Det innebär att du ibland kanske måste klä upp dig lite mer än du skulle annars. Det vill säga, det finns alltid en risk att du blir utkastad om du inte följer den rådande klädkoden. Samtidigt är det bara i undantagsfall som restauranger kastar ut gäster på grund av deras klädsel.

Under rådande omständigheter gäller det inte bara att ha koll på klädkoden inomhus dessutom. Det är lika viktigt att du klär dig rätt på utomhusserveringen, det gäller oavsett årstid.

Tips och inspiration

Om du är osäker på vilken klädkod som gäller kan du alltid använda dig av en bra bas och trendiga accessoarer. 2021 verkar det som om stora kragar är den mest trendiga accessoaren.

Det viktigaste är att du känner dig bekväm, men att du har kläder som passar sammanhanget. Det vill säga, byt med fördel mjukisbyxorna mot en bekväm byxdress så kommer du långt. Om du dessutom slänger på dig ett par snygga och bekväma skor så har du inget att oroa dig för.