När någon anhörig gått bort är sorgen tung och det kan vara svårt att ta tag i allt du behöver som närstående. En stor sak att planera är begravningen och på en begravning brukar musik vara ett vanligt och uppskattat inslag.

Att välja musik till begravningen är kanske inte helt lätt men det finns några saker du kan tänka på. En bra musikblandning till begravningen består av både sådant den döde tyckte om i livet och sådant som ni anhöriga kanske förknippar med denne. Det behöver inte vara sorgliga musikstycken eller låtar, utan helt enkelt något från en favoritartist eller till och med en riktig schlager. För att stämningen ändå ska bli högtidlig och för att begravningsdeltagarna ska kunna släppa ut sin sorg är det bra att blanda musiklistan och välja några låtar som handlar om just sorg.

Låtar om sorg

Det finns många låtar om sorg, både på engelska och svenska. Sådana som passar på en begravning får gärna vara:

  • Kända – igenkänning väcker känslor på begravningen
  • Lugna – en snabb hårdrocklåt kan vara ett sämre val
  • Personliga – något som passar in på den avlidne

Några kända begravningslåtar är ”Candle in the Wind” med Elton John, som spelades på Prinsessan Dianas begravning, ”Tears in Heaven” med Eric Clapton som skrev låten efter att hans lille son oväntat dött som liten, eller ”En ängel i rummet” med Eva Dahlgren som spelades på bl.a. Anna Lindhs begravning. Det kan ibland vara så att begravningslåtarna kanske väcker så starka känslor hos dig och andra anhöriga att det känns som om det inte riktigt går att stå ut och då kanske det är en bra idé att välja något mer lättsamt. ”Underbart är kort” med Povel Ramel är egentligen ingen låt om sorg men kan passa som en lite rolig och samtidigt sorglig sång om den avlidne tyckte om Povel Ramel och/ eller var lite klurig med ord. ”Nu går sista visan” med Carl Anton är också lite mer lättsam samtidigt som den förknippas med begravningar.

Ta kontakt med begravningsbyrån så kan de hjälpa dig med förslag på musik så att du och de andra närstående får en riktigt fin minnesstund för er kära anhörig som gått bort.