Är du själv ett stort fan av hiphopmusik eller är du en entreprenör som gillar nya projekt och utmaningar? Att satsa ditt engagemang på ungdomar är helt rätt och att utgå från musikens värld uppskattas bland den yngre generationen. Hiphopmusiken är uttrycksfull och här finns många möjligheter till att skapa riktigt häftiga event.

I de flesta fall gäller det att bygga upp en scen från grunden oavsett vilken lokal eller offentlig plats som väljs till konserten. Därför är det viktigt att redan i en tidig fas planera scenbygget, vilket är ett jobb som kräver både teknisk kunskap och fysisk förmåga. För att inte tala om vikten av att scenarbetarna har insikt om säkerhetsriskerna. Det finns risker med att bygga upp stora scener och det krävs att alla människor som ingår i scenbygget sätter säkerheten i första hand.

Du behöver utöver ett professionellt team till scenbygget även en stabil konstruktion och diverse scenmaterial. En säker och funktionell tross är det optimala till den här sortens installationer. Du kan använda dig av smarta tross-system som på olika sätt kopplar samman olika komponenter till en praktisk konstruktion. Belysning och olika typer av sceneffekter som genererar häftig stämning på konserten riggas upp via scenens stål- eller metallkonstruktion.

Häftiga effekter är ett måste när det kommer till att skapa en grym hiphopstämning. När ASAP Rocky uppträdde på Stadion användes allt från eldar till rökvulkaner och konserten är ett bra exempel på häftig hiphopstämning.

Licenser och tillstånd

När du drar igång ett projekt som känns roligt från första start är det lätt hänt att all fokus hamnar på själva konserten. Det vill säga artister, program och scendekoration, men för att ens kunna genomföra eventet måste alla papper vara i ordning. Du måste alltså se till att i god tid ansöka om licenser eller tillstånd. Det finns krav på olika tillstånd beroende på vilken typ av konsert det gäller.

  • Serveringstillstånd
  • STIM-musiklicens
  • Tillstånd från kommun

Du kanske undrar vad STIM-licensen innebär? Det är en licens som utfärdas av en upphovsrättsorganisation och ger dig rätten att spela andras musik på en offentlig plats.